Miniserczki Oreo

ciasta
1 godz.

Czas przygotowania

30 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Małe, piękne, smaczne, idealne na słodki stół albo niedzielny deser. Miniserczki Oreo z frużeliną owocowa świetnie sprawdzą się jako deser na Gardena party. Proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj!

Składniki na masę serową:

  • 1/2 kg sera (może być z wiaderka.
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • Jajko i białko
  • łyżka mąki ziemniaczanej (może być budyń śmietankowy).
  • szczypta soli
  • około 15 ciasteczek Oreo (lub tańszy zamiennik)
  • 1/2 szklanki cukru

Frużelina:

  • 300 gramów owoców (mogą być mrożone, np. owoce leśne).
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • woda
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

W misie umieszczamy składniki na masę serową i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną. Możemy zrobić to mikserem, ale należy uważać, aby nie napowietrzyć zbyt mocno masy.

Przygotowujemy kubeczki lub papilotki (15-17 sztuk, może być 12, ale serniczki wyjdą wtedy dość wysokie) umieszczamy w formie to pieczenia muffinek.

Serniczki możemy upiec na dwa sposoby. Układamy na spod ciasteczka i zalewamy masa serowa do 2/3 wysokości (możemy również powtykać połamane ciasteczka na koniec). Drugi sposób to wlewamy masę serową do połowy pojemności kubeczka i dopiero wtykamy w nie połamane ciasteczka. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu studzimy.

W tym czasie przygotowujemy frużelinę. Owoce zagotowujemy, dodajemy około 100 ml wody. Słodzimy. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i wlewamy do owoców, gotujemy chwilę, ciągle mieszając do uzyskania gęstej masy. Taką wystudzone frużelinę przekładamy na serniczki. Możemy udekorować połamanymi ciasteczkami i świeżymi owocami.

Serniczki najlepiej piec w specjalnych kubeczkach.

Przepis na serniczki pochodzi ze strony www.mojewypieki.com