Mleczna babka (Babka Bounty bez kokosa)
Jedno z najlepszych ciast z dodatkiem kakao. Mój osobisty faworyt. W oryginalnym przepisie dodajemy masę z wiórkami kokosowymi. Jeśli ktoś z waszych bliskich nie lubi wiórek kokosowych, albo najzwyczajniej w świecie się skończyły ( i nie możemy akurat wydelegować męża do sklepu :) ), mamy gotowe rozwiązanie.
Składniki na ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej
- 4 jajka
- 200 gramów cukru
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Na wstępie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy i przygotowujemy masę płynną.
Jajka i żółtko ubijamy razem z cukrem na jasną i puszysta masę. Kiedy masa jest już dobrze ubita (chwilę to trwa) zmniejszamy obroty miksera i dolewamy powolnym strumieniem olej a następnie mleko. Ustawiamy obroty na najniższy poziom i dodajemy przesianą mąkę (łyżka po łyżce).
Formę do babki( może być keksówka) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy całą masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C, pieczemy przez około 50 minut.
Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Przepis inspirowany kuchnią Magdy www.kuchniamagdy.pl