Zyskuje coraz więcej sympatyków. Być może dlatego, że za pomocą szablonów użytych do jego przygotowania można wyczarować wiele pięknych wzorów, na wiele okazji. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i pięknie udekorowane. Idealne dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi tortami. Number Cake, dwa lub trzy blaty ciasta w kształcie dobranym odpowiednio do okazji, przełożone pysznym kremem z piękną dekoracją.
Można go przygotować z kilku rodzai ciasta. Dziś zapraszam na number cake na cieście miodowym.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy odpowiedni szablon. Może być w kształcie liczb, liter, korony, serca, pierścionka lub innym dobranym do okazji. Szablon można zamówić np. w minioweformy.pl lub wydrukować. Wystarczy odpowiedni rozmiar np. litery lub cyfry. Proste kształty np. koło lub serce możemy samodzielnie wyciąć z kartki papieru, najlepiej dość sztywnej.
Kolejna rzecz to podkład pod tort. Musi mieć wymiar pasujący bądź większy od naszego szablonu. Może to być np. ozdobna taca.
Potrzebujemy jeszcze tylek oraz rękawa cukierniczego do nałożenia kremu. Tylka może być najprostsza z prostym otworem lub lekko ozdobna np. DecORA 199. Możemy również użyć tylek bardziej dekoracyjnych np. wilton 1M. Oczywiście nie zapominamy o rękawie cukierniczym.
Składniki na ciasto:
- 150 gramów cukru
- 140 gramów masła lub margaryny
- 70 gramów miodu
- 500 gramów mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło (lub margarynę) podgrzewamy do rozpuszczenia razem z cukrem i miodem. Kiedy wszystko się rozpuści i połączy, odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników oraz przestudzoną masę. Wszystko razem zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Następnie tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny do schłodzenia. Ciasto początkowo może wydawać się nieco luźne, ale po schłodzeniu zyskuje idealna konsystencje do rozwałkowania (gdyby dalej był problem z rozwałkowaniem, podsypcie odrobiną mąki).
Kiedy ciasto już się schłodzi, dzielimy je na części, rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i przykładając szablon na ciasto, wycinamy za pomocą noża odpowiedni kształt. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, aby nie przenosić już wyciętego kształtu na inne miejsce. Po wycięciu nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. Przygotowane formy pieczemy w temp. 180°C przez 10 minut. Możemy piec dwa blaty jednocześnie, ale musimy pamiętać o sprawdzeniu poziomu wypieczenia i ewentualnym wydłużeniu lub skróceniu czasu pieczenia dla jednej części, aby był taki sam.
Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia.
Składniki na krem:
- 500 gramów śmietanki kremówki
- 250 gramów mascarpone
- Cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Śmietankę z mascarpone umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywno krem, dodając w trakcie cukier puder.
Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z odpowiednią tylką (najlepiej prosta). Najpierw przykładamy ciasto do podkładu, aby zobaczyć, jak będzie się układało i dobrać odpowiednie położenie. Kremem robimy kilka kleksów na podkładzie, aby ciasto przykleiło się do niego. Na kleksy układamy pierwszy blat ciasta. Całą powierzchnię pokrywamy małymi kleskami z kremu (tak jak na zdjęciach). Kiedy pierwsza warstwa jest przełożona, kładziemy kolejną warstwę ciasta i robimy ponownie kleksy na całej powierzchni. Z kolejną warstwą robimy to samo. Można zrobić z dwóch lub trzech blatów. Na ostatniej warstwie kremu możemy użyć ozdobnej tylki np. Wilton 1m i wykonać dekoracyjne rozetki a obok nich proste kleksy.
Możemy odłożyć ciasto do lodówki do schłodzenia lub od razu udekorować. Dekoracja zależy już od naszych preferencji. Mogą być kwiaty, słodycze, bezy, owoce itp.
Ciasto odkładamy do schłodzenia na co najmniej 12 godzin.
Gotowe!
Słodka improwizacja radzi:
Z podanych proporcji ciasta spokojnie wyjdą nam 3 blaty w kształcie serca. Szablon, który mam ja idealnie wpasowuje się w podkład o średnicy 32 cm.
Na środkowej warstwie możemy dodać również owocową frużelinę między kleksami kremu.
Ważne, żeby ciasto przełożyć kremem minimum 12 godzin przed podaniem, aby lekko namiękło. Idealnie jest zrobić to 24 godziny wcześniej.
Jeśli zostanie nam ciasto po wycięciu kształtów, możemy wyciąć np. małe koła i zrobić po upieczeniu okrągłe, mini number cake.
Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko. Należy pamiętać, że podczas pieczenia lekko urośnie. Jeśli rozwałkujemy zbyt grubo, będzie źle wyglądać i ciężko się kroić.
Jeśli ciasto w którymś momencie nam się np. przełamie, nie musimy się tym przejmować. W trakcie dekoracji ułożymy je tak, jak zaplanowaliśmy. Przyklejamy je dobrze kremem do podkładu, aby się nie przesuwało lub jeśli to kolejna warstwa do tej dolnej. Robiąc kleksy z kremu, zakryjemy ewentualne pęknięcie i nie będzie tego widać.
Jeśli pierwsze ciasto nie wyjdzie wam idealne, na kolejnym będzie prościej.
Moim zdaniem ciasto miodowe jest nieco bardziej stabilne niż kruche, to moje odczucie. Łatwiej się z nim pracuje. Jest natomiast ważne, aby ładnie je rozwałkować.
Jeśli nie lubicie ciasta miodowego, zróbcie tym samym sposobem, ale z waszym ulubionym ciastem kruchym lub biszkoptem.
Ciasto number cake jest naprawdę bardzo proste do wykonania, dlatego zachęcam was do spróbowania. Może być piękną dekoracją podczas różnych imprez i uroczystości.