Dziś propozycja dla tych, którzy mają problemy z podjadaniem. Zdrowe batoniki, które zawierają błonnik wypełniający żołądek i dający uczucie sytości na dłużej. Główny składnik to płatki owsiane. Pamiętajcie, żeby pić dużo wody. Dzięki wodzie błonnik będzie mógł prawidłowo spełniać swoją rolę w przodzie pokarmowym.
Składniki:
300 g płatków owsianych
4-5 dojrzałych bananów (około 450 g owoców bez skórki)
2 łyżki miodu
masło orzechowe
suszone owoce, orzechy, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika
Przygotowanie
W misce umieszczamy płatki owsiane. Dodajemy banany i wszystko łączymy ze sobą aby powstała jednolita masa. Dokładamy miód, bakalie, nasiona i masło orzechowe. Powstałą masę wykładamy do foremki (najlepiej o średnicy około 22 cm). Pieczemy około 35 minut w temp. 170°C.
Słodka improwizacja radzi:👩🍳😉
Płatki owsiane nogą być górskie lub błyskawiczne. Dobrze jest dodać trochę otrąb jeśli macie.
Masło orzechowe nie jest konieczne. Jeśli nie macie porostu pomińcie ten składnik.
Bazą batoników są banany!🍌 i płatki owsiane. Wszystkie dodatki to już Wasza fantazja i preferencje smakowe. Ja najbardziej lubię suszone morele, śliwki i żurawinę.
Pamiętajcie o piciu wody. 🍶 Błonnik w układzie pokarmowym potrzebuje jej aby prawidłowo spełniać swoją rolę. A płatki owsiane pomagają obniżyć cholesterol.