Pancakes to puszyste amerykańskie naleśniki. Przygotowuje się je błyskawicznie. Mogą być serwowane z różnymi dodatkami ale chyba najczęściej spotykane są z syropem klonowym. My uwielbiamy z cukrem pudrem i owockami.
Składniki:
2 jajka
1.5 szklanki mleka
85 g roztopionego masła
2 szklanki mąki pszennej ( około 320 g)
3.5 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia.
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia i lekko ubijamy. Dodajemy mleko i masło. Suche składniki przesiewamy i mieszamy w drugim pojemniku. Wsypujemy je do mokrych i mieszamy do połączenia. Smażymy na suchej patelni. Wylewamy łyżką i przekręcamy w momencie, kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Pancakes świetnie sprawdzają się na śniadanie i podwieczorek.