Pancakes

śniadaniowe
0.15 godz.

Czas przygotowania

8 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Pancakes to puszyste amerykańskie naleśniki. Przygotowuje się je błyskawicznie. Mogą być serwowane z różnymi dodatkami ale chyba najczęściej spotykane są z syropem klonowym. My uwielbiamy z cukrem pudrem i owockami.

Składniki:

2 jajka

1.5 szklanki mleka

85 g roztopionego masła

2 szklanki mąki pszennej ( około 320 g)

3.5 łyżki cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia.

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia i lekko ubijamy. Dodajemy mleko i masło. Suche składniki przesiewamy i mieszamy w drugim pojemniku. Wsypujemy je do mokrych i mieszamy do połączenia. Smażymy na suchej patelni. Wylewamy łyżką i przekręcamy w momencie, kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki.

Pancakes świetnie sprawdzają się na śniadanie i podwieczorek.