Kolejne świąteczne słodkości to klasyk. Przygotowywanie ich wprowadza prawdziwy świąteczny klimat, a zapach pachnących pierniczków daje znak, że świata tuż za rogiem.
Ciasteczka możemy powiesić na choince, pięknie ją ozdobią. Przygotowane wspólnie z dziećmi i ozdobione według ich pomysłów, mogą być najlepszym podarunkiem od maluchów dla najbliższych.
Składniki:
- 1 szklanka miodu
- 0.5 szklanki cukru
- 100 gramów masła
- 1 jajko i 2 żółtka
- Pół opakowania przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3,5 szklanki mąki
Przygotowanie:
Miód, masło i cukier podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia się masła. Wsypujemy przyprawę do piernika oraz kakao, mieszamy i odstawiamy na godzinę do ostygnięcia. Następnie dodajemy sodę, jajko i żółtka, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowane ciasto musimy rozwałkować na grubość około 0.5 cm i wyciąć dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy około 8-10 minut.
Jeśli ciasteczka mają zawisnąć na choince pamiętajcie o zrobieniu małych dziurek na wstążeczki.
Nasze będą dla dziadków a kilka na pewno zawiśnie na choince.
Miłej zabawy :)