Piernik długodojrzewający

boże narodzenie
1h godz.

Czas przygotowania

20 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Najlepszy piernik świąteczny.

Składniki:

  • Pół kilograma miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dekagramów smalcu
  • Kilogram mąki
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody rozpuścić 1/ szklance mleka
  • Pół łyżeczki soli
  • 3 przyprawy do piernika (najlepiej Kamis)
  • bakalie

Do garnka włożyć smalec, następnie cukier i miód. Wszystko podgrzać, prawie do wrzenia ciągle mieszając drewnianą łyżką.

Odstawić do wystudzenia. Stygnie długo, rozwarstwia się.

Do ciepłej (nie zimnej) dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, jajka i przyprawy. Bardzo dobrze wygnieść ciasto. Na koniec dodać bakalie (orzechy, rodzynki, figi, śliwki)

Tak przygotowane ciasto przekładamy do kamiennego garnka, przykrywamy ściereczką, zawiązujemy o odstawimy w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie.

Pieczemy tydzień przed świętami w temperaturze 160°C przez 1,5 godziny. Pieczemy w keksówkach wypełnionych do połowy.

Ciasto jeszcze ciepłe można owinąć folią, żeby nie wysychało. Może stać nawet pół roku.

Przepis dostałam od sąsiada rodziców. Pozdrawiam panie Marku ;-) Piernik jest genialny w smaku.

Ja piernik przekładam do szklanej miski i wkładam na najniższa półkę w lodówce, tak jest najwygodniej.

Z podanych proporcji wyjdzie około 2.5 foremki.