Najlepszy piernik świąteczny.
Składniki:
- Pół kilograma miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dekagramów smalcu
- Kilogram mąki
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody rozpuścić 1/ szklance mleka
- Pół łyżeczki soli
- 3 przyprawy do piernika (najlepiej Kamis)
- bakalie
Do garnka włożyć smalec, następnie cukier i miód. Wszystko podgrzać, prawie do wrzenia ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Odstawić do wystudzenia. Stygnie długo, rozwarstwia się.
Do ciepłej (nie zimnej) dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, jajka i przyprawy. Bardzo dobrze wygnieść ciasto. Na koniec dodać bakalie (orzechy, rodzynki, figi, śliwki)
Tak przygotowane ciasto przekładamy do kamiennego garnka, przykrywamy ściereczką, zawiązujemy o odstawimy w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie.
Pieczemy tydzień przed świętami w temperaturze 160°C przez 1,5 godziny. Pieczemy w keksówkach wypełnionych do połowy.
Ciasto jeszcze ciepłe można owinąć folią, żeby nie wysychało. Może stać nawet pół roku.
Przepis dostałam od sąsiada rodziców. Pozdrawiam panie Marku ;-) Piernik jest genialny w smaku.
Ja piernik przekładam do szklanej miski i wkładam na najniższa półkę w lodówce, tak jest najwygodniej.
Z podanych proporcji wyjdzie około 2.5 foremki.