Red Velvet Cake to ciemnoczerwone ciasto z cudownym, lekko słonym kremem. Receptur w sieci jest mnóstwo, mnie urzekł jeden z filmów na youtube, a raczej podkład muzyczny. I tak powstało ciasto. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania. Link do filmu podaje na dole.
Składniki:
310 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
300 g cukru
1 szklanka (240 ml) maślanki o temperaturze pokojowej
200 g oleju roślinnego
1 łyżeczka białego octu
2 jajka
115 g masła o temperaturze pokojowej
1-2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krem:
200 g serka lekko słonego (do smarowania)
200 g śmietany kremówki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175C. W dużej misce przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy wszystko i odstawiamy. W osobnej dużej misce ucieramy masło i cukier na gładką masę. Dodajemy jajka pojedynczo, ubijając do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodajemy kolejno olej, ocet, ekstrakt waniliowy, maślankę i ubijamy do połączenia. Stopniowo dosypujemy suche składniki i mieszamy po każdym dodaniu, aż dobrze się połączą. Dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy aby cała masa nabrała czerwonego koloru. Wlewamy ciasto do dwóch foremek o średnicy 20 cm i pieczemy 35-40 minut, aż wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta. Możemy upiec w jednej formie ale należy wtedy wydłużyć czas pieczenia nawet do 1 godziny. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i przygotowujemy krem.
Ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i serek. Dosładzamy na koniec wg własnych upodobań.
Kremem możemy przełożyć ciasto w środku i na wierzchu lub dodać go jeszcze na bok.
Słodka improwizacja radzi:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową Zamiast maślanki można użyć mleka + 1 łyżka octu (wymieszać i odstawić na 5-10 minut).
Link do filmu https://www.youtube.com/watch?v=vGE-RfP6KRE