Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- cukier puder
- owoce
Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy białka i kiedy lekko się "podbiją" dodajemy cukier łyżka po łyżce. Ubijamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Do gotowej masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną.
Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Z każdej strony zostawiamy 1 cm wolnego miejsca (beza zwiększy objętość). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150°C i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy bezę.
W czasie, kiedy beza się studzi możemy przygotować krem. Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem.
Na bezę kładziemy papier do pieczenia lub ściereczkę oraz deskę i delikatnie odwracamy. Odrywamy papier i sprawdzamy czy beza jest wystudzona. Jeśli tak możemy położyć krem, rozsmarować oraz ułożyć owoce, jeśli chcemy aby były w środku. Ściereczka, która jest na dole ciasta pomoże nam przy zwijaniu rolady. Ciasto zwijam krótszym bokiem. Przekładamy na odpowiednio duży talerz lub deseczkę i chłodzimy.
Wierzch możemy udekorować owocami i kremem (zostawiamy odrobinę z ubitej wcześniej masy śmietanowej).
Całkowity czas przygotowania jest dużo mniejszy niż np. Bezy Pavlova. A smak bardzo podobny.
Najlepszymi owocami do dekoracji są te, które mają lekko kwaśny smak.