Przedświąteczne poszukiwanie sernika możesz uznać za zakończone. Świetnie trafiłeś/łaś. Sernik z chałwa jest ciężki, treściwy i słodki. Jeśli boisz się że chwała będzie zbyt mocno wyczuwalna zmniejsz lekko jej ilość.
Składniki:
Na spód
- 200 gramów ciasteczek zbożowych lub maślanych
- 60 gramów roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 200 gramów śmietanki kremówki
- 150 gramów cukru
- Ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 gramów chałwy (pokruszonej)
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki poza chałwa. Miksujemy około 3 minut na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy chałwę i mieszamy tylko do połączenia. Wylewamy na przygotowany spód.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 °C i pieczemy godzinę.
Studzimy sernik i wkładamy na noc do lodówki.
Słodka improwizacja radzi:
Zamiast mąki możesz użyć budyniu waniliowego w proszku.
Ilość chałwy dowolnie można modyfikować. 250 gramów użytych w przepisie jest wyczuwalna ale nie jest ilością przesadzoną (moim zdaniem).