Sernik chałwowy

ciasta
1 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Przedświąteczne poszukiwanie sernika możesz uznać za zakończone. Świetnie trafiłeś/łaś. Sernik z chałwa jest ciężki, treściwy i słodki. Jeśli boisz się że chwała będzie zbyt mocno wyczuwalna zmniejsz lekko jej ilość.

Składniki:

Na spód

  • 200 gramów ciasteczek zbożowych lub maślanych
  • 60 gramów roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 200 gramów śmietanki kremówki
  • 150 gramów cukru
  • Ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 gramów chałwy (pokruszonej)

Przygotowanie:

Ciasteczka kruszymy i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki poza chałwa. Miksujemy około 3 minut na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy chałwę i mieszamy tylko do połączenia. Wylewamy na przygotowany spód.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 °C i pieczemy godzinę.

Studzimy sernik i wkładamy na noc do lodówki.

Słodka improwizacja radzi:

Zamiast mąki możesz użyć budyniu waniliowego w proszku.

Ilość chałwy dowolnie można modyfikować. 250 gramów użytych w przepisie jest wyczuwalna ale nie jest ilością przesadzoną (moim zdaniem).

Smacznego!