Święta bez sernika? Większość z Nas sobie tego nie wyobraża.Skoro mamy ustalone, że sernik musi być, to pojawia się pytanie jaki?
Ja tradycyjnie szukam, zmieniam, łączę i próbuję znaleźć coś, czym mogę zaskoczyć gości.
Sernik cytrynowy z musem malinowym. Co Wy na to? Ja jestem baaaardzo na tak! Możecie zrobić tylko warstwę cytrynową, ale z malinami smakuje nieziemsko.
Aksamitny, lekko kwaśny dzięki cytrynie, jeden z moich faworytów.
Składniki na spód:
- 50 g roztopionego masła
- 150 g ciasteczek typu herbatniki
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g cukru
- 100 g masła miękkiego
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z jednej cytryny
- skórka z jednej cytryny
- aromat cytrynowy (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
- 300 g malin
- cukier puder
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 g śmietanki kremówki 30%-36%
Przygotowanie:
Ciasteczka mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło. Na spód tortownicy (24-26 cm) wykładamy papier do pieczenia, następnie zmielone ciasteczka z masłem i formujemy spód sernika. Odstawimy do schłodzenia na czas przygotowywania masy.
Do misy miksera wkładamy masło i dodajemy cukier, ucieramy. Po około 2-3 minutach dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dodajemy stopniowo ser oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlewamy sok z jednej cytryny i otartą skórkę (możemy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego).
Kiedy wszystko mamy już wymieszane wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez 60 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 140°C i pieczemy jeszcze około 25-30 minut. Po wyłączeniu chwilę studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika a następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy mus malinowy. Maliny podgrzewamy z odrobiną cukru, przecieramy przez sitko. Żelatynę namaczamy i dodajemy do podgrzanych malin, rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i pod koniec ubijania dodajemy maliny. Chwilę mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy całą noc.
Słodka improwizacja radzi:
Sernik dobrze jest piec w rancie.
Warstwa malinowa nie jest konieczna. Możecie zakończyć etap na wystudzeniu sernika i polaniu go np lemon curd lub tylko posypaniu cukrem pudrem.