Sernik cytrynowy z musem malinowym

serniki
2 godz.

Czas przygotowania

30 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Święta bez sernika? Większość z Nas sobie tego nie wyobraża.Skoro mamy ustalone, że sernik musi być, to pojawia się pytanie jaki?

Ja tradycyjnie szukam, zmieniam, łączę i próbuję znaleźć coś, czym mogę zaskoczyć gości.

Sernik cytrynowy z musem malinowym. Co Wy na to? Ja jestem baaaardzo na tak! Możecie zrobić tylko warstwę cytrynową, ale z malinami smakuje nieziemsko.

Aksamitny, lekko kwaśny dzięki cytrynie, jeden z moich faworytów.

Składniki na spód:
  • 50 g roztopionego masła
  • 150 g ciasteczek typu herbatniki
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g cukru
  • 100 g masła miękkiego
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • aromat cytrynowy (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
  • 300 g malin
  • cukier puder
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 g śmietanki kremówki 30%-36%
Przygotowanie:

Ciasteczka mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło. Na spód tortownicy (24-26 cm) wykładamy papier do pieczenia, następnie zmielone ciasteczka z masłem i formujemy spód sernika. Odstawimy do schłodzenia na czas przygotowywania masy.

Do misy miksera wkładamy masło i dodajemy cukier, ucieramy. Po około 2-3 minutach dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dodajemy stopniowo ser oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlewamy sok z jednej cytryny i otartą skórkę (możemy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego).

Kiedy wszystko mamy już wymieszane wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez 60 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 140°C i pieczemy jeszcze około 25-30 minut. Po wyłączeniu chwilę studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika a następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy mus malinowy. Maliny podgrzewamy z odrobiną cukru, przecieramy przez sitko. Żelatynę namaczamy i dodajemy do podgrzanych malin, rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i pod koniec ubijania dodajemy maliny. Chwilę mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy całą noc.

Słodka improwizacja radzi:

Sernik dobrze jest piec w rancie.

Warstwa malinowa nie jest konieczna. Możecie zakończyć etap na wystudzeniu sernika i polaniu go np lemon curd lub tylko posypaniu cukrem pudrem.