Większość z nas nie wyobraża sobie świat bez sernika. Ale czy zawsze musi być ten tradycyjny? Może warto zaskoczyć gości sernikiem w nieco innym wydaniu?
Na pewno ciekawym doświadczeniem będzie odkrywanie nowych smaków. Sernik czekoladowy na ciemnym spodzie na pewno zaintryguje twoich gości i z pewnością zbierzesz komplementy. Do świąt jeszcze trochę czasu, zdarzysz zrobić próbę generalną.
Składniki na ciasto kruche:
- 1/3 szklanki cukru
- półtorej szklanki mąki
- 2 żółtka
- 80 gramów masła
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 3 mleczne czekolady
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 220 gramów cukru
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy ciasto kruche. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Można użyć do tego miksera z odpowiednim mieszadłem. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać odrobinę przegotowanej wody. Dno formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem. Boki smarujemy masłem. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę (dno oraz boki). Wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
Śmietankę podgrzewamy lekko w rondelku. Do ciepłej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilę aby przestygła.
Następnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Wszystkie podane składniki wkładamy do misy, czekolada że śmietanką powinny być chłodne. Wszystko chwilę miksujemy i wylewamy na schłodzony spód.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 °C na 1.5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto można polać czekoladą aby wydobyć jeszcze bardziej intensywny smak.
Sernik jest niezwykle kremowy i po prostu rozpływa się w ustach. Na pewno zachwyci gości.