Sernik z masą kajmakową. Słodki, ale można tę słodycz stopniować.
Propozycja dla tych, którzy preferują wilgotne serniki.
Składniki:
- 170 g herbatników lub innych ciasteczek
- 60 g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy je na dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek. Cukier z żółtkami ubijamy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy ser, mąkę ziemniaczana i masę kajmakową. Na koniec wlewamy nie ubite białka i chwile mieszamy. Wylewamy masę do tortownicy.
Na najniższym poziomie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą, a na środkowej półce sernik. Pieczemy około 75 minut w temp. 165°C. Studzimy i wkładamy do lodówki na noc.
Ciasto jest gotowe do spożycia. Można je posmarować pozostałą (1/2 puszki) masą kajmakową i posypać płatkami migdałów lub solonymi orzeszkami.
Przyznam, że pierwszy raz robiłam sernik, gdzie przy pieczeniu używałam wody w naczyniu żaroodpornym, tzw kąpiel wodna (chociaż można jeszcze inaczej "kąpać" sernik).
Przepis pochodzi ze strony www.idealneciasta.com Możecie tam znaleźć fotki z etapów przygotowywania.