Sernik inny niż wszystkie. Idealny dla osób, które nie lubią bardzo słodkich ciast. Czekolada na każdym poziomie ciasta. Ciężki i wilgotny. Polecam wypróbować.
Składniki na spód:
- 200 gramów ciasteczek kakaowych
- 60 gramów roztopionego masła
Składniki na masę serową
- 1 kg sera
- 5 jajek
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 220 gramów cukru
- 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 200 gramów czekolady deserowej
- 100 gramów czekolady mlecznej
Polewa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 120 gramów czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Ciasteczka blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Śmietankę lekko podgrzewamy do momentu pokazania się bąbelków. Nie zagotowujemy jej. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli ciężko będzie ją rozpuścić, można lekko podgrzać i dolać odrobinę śmietanki. Odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera wkładamy ser, jaka, cukier, mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i dalej mieszamy. Gdy masa jest jednolita, wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Wyłączamy i odstawiamy do przestudzenia.
Wkładamy do lodówki. Kiedy sernik już jest zimny, przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej czekoladę. Rozpuszczamy i wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki.
Smacznego!