Sernik na korzennym spodzie z rodzynkami i pomarańczą

serniki
2,5 godz.

Czas przygotowania

30 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Sernik typowo świąteczny. Dla wielbicieli rodzynek. Pachnie pomarańczą i piernikiem.

Polecam!

Składniki:
  • 200 g ciasteczek (najlepiej migdałowych)
  • 70 g masła
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 kg sera
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 220 gr cukru
  • 2 garście rodzynek (może być mniej)
  • otarta skórka z dwóch pomarańczy
Przygotowanie:

Rodzynki moczymy w wodzie przed około 1 godzinę, odsączamy.

Ciasteczka blendujemy, dodajemy do nich roztopione masło i przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i wykładamy na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), równomiernie rozprowadzamy i uciskamy formując podstawę sernika. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 160°C . Na dole kładziemy naczynie z woda.

Ser, jajka, cukier oraz budyń umieszczamy w misie miksera i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy (sparzoną wrzątkiem i startą na małych oczkach). Delikatnie jeszcze przez chwilę mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Na koniec rzucamy rodzynki (zapobiegnie to opadnięciu wszystkich na dół).

Pieczemy w temp. 160°C przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 140°C i pieczemy 30 minut, Ostatnie 10 minut ustawiamy temp. na 110°C. Piekarnik wyłączmy i uchylamy drzwi. Studzimy najpierw w piekarniku a na noc wstawiamy do lodówki. Dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego!