Sernik typowo świąteczny. Dla wielbicieli rodzynek. Pachnie pomarańczą i piernikiem.
Polecam!
Składniki:
- 200 g ciasteczek (najlepiej migdałowych)
- 70 g masła
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 kg sera
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 220 gr cukru
- 2 garście rodzynek (może być mniej)
- otarta skórka z dwóch pomarańczy
Przygotowanie:
Rodzynki moczymy w wodzie przed około 1 godzinę, odsączamy.
Ciasteczka blendujemy, dodajemy do nich roztopione masło i przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i wykładamy na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), równomiernie rozprowadzamy i uciskamy formując podstawę sernika. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 160°C . Na dole kładziemy naczynie z woda.
Ser, jajka, cukier oraz budyń umieszczamy w misie miksera i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy (sparzoną wrzątkiem i startą na małych oczkach). Delikatnie jeszcze przez chwilę mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Na koniec rzucamy rodzynki (zapobiegnie to opadnięciu wszystkich na dół).
Pieczemy w temp. 160°C przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 140°C i pieczemy 30 minut, Ostatnie 10 minut ustawiamy temp. na 110°C. Piekarnik wyłączmy i uchylamy drzwi. Studzimy najpierw w piekarniku a na noc wstawiamy do lodówki. Dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego!