Sernik pistacjowy to napewno jeden z wiodących trendów jeśli chodzi o serniki. Przepisów jest mnóstwo zarówno na serniki pieczone jak i te na zimno. Zapraszam Was do wypróbowania jednego z nich.
Ciężki, zbity z wyraźnym smakiem pistacji. Na pewno ma szansę zachwycić waszych gości i świetnie sprawdzi się w świątecznym menu.
Składniki:
Na spód:
- 200 gramów ciasteczek zbożowych lub maślanych
- 60 gramów roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 220 gramów cukru
- Ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 170 gramów pasty pistacjowej 100 %
Polewa:
- 50 ml śmietanki kremówki
- 80 gramów białej czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki poza pastą pistacjową. Miksujemy około 2 minut na wolnych obrotach do połączenia. Na koniec dodajemy pastę pistacjową i mieszamy do momentu aż cała masa stanie się równomiernie lekko zielona. Wylewamy na przygotowany spód.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 °C i 80-85 minut.
Studzimy sernik i wkładamy na noc do lodówki.
Polewę przygotowujemy podgrzewając lekko śmietankę i wrzucając do niej białą czekoladę. Wszystko mieszamy do połączenia i wylewamy na ciasto.
Słodka improwizacja radzi
Zamiast mąki możesz użyć budyniu waniliowego w proszku.
Jeśli boisz się zbyt intensywnego smaku pistacji, możesz lekko zredukować ilość dodawanej pasty.
Do przygotowania sernika polecam ser tradycyjny biały trzykrotnie mielony lub dobrej jakości ser z wiaderka np. Piątnica
Smacznego!