Sernik pistacjowy

ciasta
2 godz.

Czas przygotowania

60 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Sernik pistacjowy to napewno jeden z wiodących trendów jeśli chodzi o serniki. Przepisów jest mnóstwo zarówno na serniki pieczone jak i te na zimno. Zapraszam Was do wypróbowania jednego z nich.

Ciężki, zbity z wyraźnym smakiem pistacji. Na pewno ma szansę zachwycić waszych gości i świetnie sprawdzi się w świątecznym menu.

Składniki:

Na spód:
  • 200 gramów ciasteczek zbożowych lub maślanych
  • 60 gramów roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 220 gramów cukru
  • Ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 170 gramów pasty pistacjowej 100 %
Polewa:
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 80 gramów białej czekolady
Przygotowanie:

Ciasteczka kruszymy i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki poza pastą pistacjową. Miksujemy około 2 minut na wolnych obrotach do połączenia. Na koniec dodajemy pastę pistacjową i mieszamy do momentu aż cała masa stanie się równomiernie lekko zielona. Wylewamy na przygotowany spód.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 °C i 80-85 minut.

Studzimy sernik i wkładamy na noc do lodówki.

Polewę przygotowujemy podgrzewając lekko śmietankę i wrzucając do niej białą czekoladę. Wszystko mieszamy do połączenia i wylewamy na ciasto.

Słodka improwizacja radzi

Zamiast mąki możesz użyć budyniu waniliowego w proszku.

Jeśli boisz się zbyt intensywnego smaku pistacji, możesz lekko zredukować ilość dodawanej pasty.

Do przygotowania sernika polecam ser tradycyjny biały trzykrotnie mielony lub dobrej jakości ser z wiaderka np. Piątnica

Smacznego!