Sernik wiedeński

serniki
1 godz.

Czas przygotowania

30 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. I choć zapowiadają się nieco inne niż każdego roku, to pewnych smakołyków nie może zabraknąć. Tradycyjnie u Nas musi pojawić się sernik. Najszlachetniejszy z serników to ten wiedeński. Może Was zainspiruje?

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
  • 6 jaj
  • 125 gr masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka màki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Dodatkowo bułka tarta i odrobina masła do wysmarowania tortownicy.

Przygotowanie:

Na początek oddzielamy białka od żółtek.

Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy. Do masy dodajemy ser i dalej mieszamy. Dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną jeszcze chwilę mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy. Następnie dodajemy ubitą pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do tortownicy (średnica 25 cm) wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 h w temp. 180 °C. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Posypujemy cukrem pudrem.

W przepisie poniżej nie ma rodzynek ale jeśli lubicie, możecie namoczyć wcześniej, odsączyć i dodać przed pieczeniem.

Przepis pochodzi ze strony www.przepisyjoli.pl