Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. I choć zapowiadają się nieco inne niż każdego roku, to pewnych smakołyków nie może zabraknąć. Tradycyjnie u Nas musi pojawić się sernik. Najszlachetniejszy z serników to ten wiedeński. Może Was zainspiruje?
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
- 6 jaj
- 125 gr masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka màki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Dodatkowo bułka tarta i odrobina masła do wysmarowania tortownicy.
Przygotowanie:
Na początek oddzielamy białka od żółtek.
Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy. Do masy dodajemy ser i dalej mieszamy. Dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną jeszcze chwilę mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy. Następnie dodajemy ubitą pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do tortownicy (średnica 25 cm) wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 h w temp. 180 °C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
W przepisie poniżej nie ma rodzynek ale jeśli lubicie, możecie namoczyć wcześniej, odsączyć i dodać przed pieczeniem.
Przepis pochodzi ze strony www.przepisyjoli.pl