Sernik z białą czekoladą

serniki
2 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Sernik, pozycja obowiązkowa menu większości polskich domów w okresie świąt Bożego Narodzenia. Pomysłów na to ciasto jest coraz więcej, dlatego nikogo nie dziwi (przynajmniej u nas), kiedy na świątecznym stole mamy trzy lub cztery różne warianty tego ciasta.

Dziś propozycja, którą spokojnie przygotujecie na sylwestrowy wieczór lub noworoczny deser.

Sernik z białą czekoladą. Zapraszam.

Składniki:

  • 150 g ciasteczek typu herbatniki
  • 65 g masła masła
  • 1 kg sera (może być z wiaderka)
  • 200 g śmietanki 30-36%
  • 300 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Na początek roztapiamy masło. Ciasteczka blendujemy, dodajemy masło i mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24 cm, formujemy spód naszego sernika. Na czas przygotowywania masy serowej umieszczamy formę w lodówce.

W rondelku lekko podgrzewamy śmietankę, tylko do pokazania się bąbelków. Wrzucamy do niej połamana czekoladę i mieszamy. Czekolada musi dokładnie połączyć się ze śmietanką. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W misie miksera umieszczamy ser, jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier i delikatnie mieszamy. Po chwili dodajemy białą czekoladę ze śmietanką i dalej mieszamy, tylko do momentu, kiedy składniki się połączą. Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Sernik pieczemy w podanej temp. przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez 20 minut. Ostatnie 15 minut ciasto pieczemy w temperaturze 120 C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwi i studzimy sernik. Na noc ciasto wkładamy do lodówki. Następnego dnia możemy polać ciasto polewą z białej czekolady i śmietanki, masą kajmakowa, lub inną ulubioną polewa.

Słodka improwizacja radzi.

Ciastka na spód mogą być kakaowe.

Masę serową mieszamy delikatnie, żeby jej nie napowietrzyć.

Naczynie z wodą najlepiej wstawić na dno piekarnika już od momentu nagrzewania go.

Do przygotowania polewy możemy użyć 30 g śmietanki lekko podgrzanej w rondelku. Dodajemy do niej 100 g białej czekolady.