Przepisów na Sernik Oreo jest mnóstwo. Mamy pieczone i bez pieczenia, z serem białym, z mascarpone i ze śmietanką. Dziś przedstawiam Wam, ten moim zdaniem najprostszy.
Składniki:
220 g ciasteczek Oreo lub Neo
40 g masła
4 jajka
1 kg sera białego mielonego lub z wiaderka
1 budyń śmietankowy/waniliowy
170 g cukru
dodatkowo odrobina masła do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem a boki smarujemy masłem. Masło roztapiamy. Ze 170 gram ciasteczek oddzielamy ciasteczko ciemne od kremu. Ciasteczka kruche blendujemy (lub w inny sposób rozkruszamy) a masę ze środka przekładamy do drugiego pojemnika. Zblendowane ciasteczka łączymy z roztopionym masłem i wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
Do pojemnika z kremem z ciasteczek dodajemy ser, jajka, proszek budyniowy i cukier. Delikatnie miksujemy na małych obrotach. Wylewamy masę do tortownicy i wtykamy połamane pozostałe ciasteczka. Pieczemy w temp. 165°C 60 minut. Studzimy przy otwartym piekarniku, a na noc wkładamy do lodówki.
Słodka improwizacja radzi
Po schłodzeniu można ozdobić ciasto kremem na bazie śmietanki z mascarpone lub innym ulubionym oraz udekorować ciasteczkami.
Ciasteczka mogą być oryginalne Oreo lub Nie dostępne w Lidlu.
Jeszcze jedna rada Jeśli macie dzieciaki przygotujcie więcej ciasteczek 