Pyszny sernik na wiosenne spotkanie z najbliższymi. Idealny na święta.
Dodatek malin podkręca lekko smak. Sernik dzięki nim jest lekko wilgotny.
Składniki na spód:
- 200 gramów ciemnych ciasteczek typu herbatniki lub Oreo
- 60 gramów roztopionego masła
- Na masę serową:
- 1 kg sera (może być z wiaderka)
- 100 gramów masła miękkiego
- 230 gramów cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sok z połowy cytryny
- 200 gramów malin
- 100 gramów białej czekolady i 70 ml śmietanki kremówki ma polewę
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszyny, dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 23 cm.
Miękkie masło ucieramy z cukrem około 5 minut. Dodajemy po jednym jajku a następnie ser. Mieszamy na wolnych obrotach. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na koniec wsypujemy maliny i mieszamy chwilę aby dobrze wmieszały się w ser. Mogą lekko zabarwić masę na różowo.
Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 50 minut. Zmniejszamy temp do 140°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy do przestudzenia. Następnie wkładamy na noc do lodówki.
Po wyjęciu z formy przygotowujemy polewę. Śmietankę lekko podgrzewany. Wrzucamy połamana białą czekoladę i mieszamy. Kiedy wszystko dobrze się połączy wylewamy na sernik. Możemy udekorować malinami, migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!