Sernik z malinami

ciasta
2 godz.

Czas przygotowania

40 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Pyszny sernik na wiosenne spotkanie z najbliższymi. Idealny na święta.

Dodatek malin podkręca lekko smak. Sernik dzięki nim jest lekko wilgotny.

Składniki na spód:

  • 200 gramów ciemnych ciasteczek typu herbatniki lub Oreo
  • 60 gramów roztopionego masła
  • Na masę serową:
  • 1 kg sera (może być z wiaderka)
  • 100 gramów masła miękkiego
  • 230 gramów cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sok z połowy cytryny
  • 200 gramów malin
  • 100 gramów białej czekolady i 70 ml śmietanki kremówki ma polewę

Przygotowanie:

Ciasteczka kruszyny, dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 23 cm.

Miękkie masło ucieramy z cukrem około 5 minut. Dodajemy po jednym jajku a następnie ser. Mieszamy na wolnych obrotach. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na koniec wsypujemy maliny i mieszamy chwilę aby dobrze wmieszały się w ser. Mogą lekko zabarwić masę na różowo.

Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 50 minut. Zmniejszamy temp do 140°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy do przestudzenia. Następnie wkładamy na noc do lodówki.

Po wyjęciu z formy przygotowujemy polewę. Śmietankę lekko podgrzewany. Wrzucamy połamana białą czekoladę i mieszamy. Kiedy wszystko dobrze się połączy wylewamy na sernik. Możemy udekorować malinami, migdałami lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego!