Dziś, tak jak obiecałam podaję przepis na sernik z mlekiem skondensowanym. Potrzebujecie tylko 4 składniki i 5 minut na przygotowanie.
Składniki:
5 jajek
2 budynie śmietankowe bez cukru
kilogram sera z wiaderku
puszka mleczka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywnej pianę. Do drugiej miski wkładki resztę składników (żółtka, ser, budynie w proszku i mleczko) Miksujemy chwilę, aby składniki się połączyły. Do masy serowej przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Wylewamy masę do form o średnicy 25-26 cm. Pieczemy 45 minut w temp. 170 °C, ograniczone zmniejszamy temp. do 145 °C na 15 minut oraz 110 °C na kolejne 15 minut.
Białka z masą mieszamy łyżką delikatnie do połączeń połączeń.
Po otwarciu puszki mleczka nie polecam go próbować. Może się zdarzyć, że zjecie od razu pół puszki i co kiedyś? Będzie trzeba biec po następnym😉
Tortownice polecam wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jeśli macie nieco mniejszą średnicę polecam przedłużyć boki papierem do pieczenia. Sernik rośnie bardzo wysoki i może pękać co nie dotyczy walorów smakowych.
Gotowe ciasto polecam polać masą kajmakową i posypać orzeszkami solonymi.
Idealny sernik jest delikatny i ma konsystencje przypominające piankę.
100 g sernika ma około 165 kcal.
Do dzieła! W razie pytań jestem do dyspozycji.
Dajcie znać w komentarzu jak smakują Wasze wypieki.