Uwielbiam piec serniki. No dobrze, może bardziej je jeść 😀
Kolejny będzie z pulpą z mango ale jeszcze dziś przetestujcie ten z mlekiem w proszku.
Składniki na spód ciasta:
- 2 jajka
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 gram masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- cukier wanilinowy
- 250 ml mleka (płynne)
Przygotowanie:
Ze składników na spód zagniatamy ciasto. Dużą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną formę wykładamy równomiernie ciasto. Podpiekamy 10-12 minut w temp. 170°C.
Przygotowujemy masę serową. Ubijamy białka z cukrem ma sztywną pianę. W drugiej misie ucieramy ser z żółtkami. Następnie dodajemy proszek budyniowy, cukier wanilinowy, mleko w proszku i olej. Wszystko mieszamy. Ma koniec dodajmy partiami ubite białka z cukrem i mleko. Delikatnie wszystko mieszamy i wylewamy na podpieczony spód ciasta.
Pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu zostawiamy na godzinkę aby sernik odpoczął.
Słodka improwizacja radzi:
Pianę z białkami ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Ubitą pianę naprzemiennie z mlekiem należy delikatnie wmieszać szpatułką w masę serów.