Sernik z mlekim w proszku

serniki
1 godz.

Czas przygotowania

35 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Uwielbiam piec serniki. No dobrze, może bardziej je jeść 😀

Kolejny będzie z pulpą z mango ale jeszcze dziś przetestujcie ten z mlekiem w proszku.

Składniki na spód ciasta:

  • 2 jajka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • cukier wanilinowy
  • 250 ml mleka (płynne)

Przygotowanie:

Ze składników na spód zagniatamy ciasto. Dużą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną formę wykładamy równomiernie ciasto. Podpiekamy 10-12 minut w temp. 170°C.

Przygotowujemy masę serową. Ubijamy białka z cukrem ma sztywną pianę. W drugiej misie ucieramy ser z żółtkami. Następnie dodajemy proszek budyniowy, cukier wanilinowy, mleko w proszku i olej. Wszystko mieszamy. Ma koniec dodajmy partiami ubite białka z cukrem i mleko. Delikatnie wszystko mieszamy i wylewamy na podpieczony spód ciasta.

Pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu zostawiamy na godzinkę aby sernik odpoczął.

Słodka improwizacja radzi:

Pianę z białkami ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Ubitą pianę naprzemiennie z mlekiem należy delikatnie wmieszać szpatułką w masę serów.