Sernik ze skórką kandyzowaną

ciasta
2 godz.

Czas przygotowania

45 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Kolejna sernikowa propozycja. Tym razem inspirowana whiteplane.com Sernik ze skórką kandyzowaną. Polecam wam wypróbować przepis, sernik smakuje wyśmienicie. A co jeśli nie lubicie skórki kandyzowanej? Zróbcie bez 😉

Składniki na spód:

  • 200 gramów herbatników maślanych
  • 60 gramów roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera (może być z wiaderka).
  • 5 jajek
  • 170 gramów cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 60 gramów roztopionego masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 garście skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej (może być jedna) - ja polecam Helio

Przygotowanie:

Herbatniki kruszyny, dodajemy masło roztopione i razem mieszamy. Wykładamy spód tortownicy o średnicy minimum 24 cm. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Jajka ubijamy z cukrem na jasne i puszystą masę. Kiedy są dobrze ubite, dolewamy masło. Chwilę mieszamy. Dodajemy ser, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko jeszcze przez moment mieszamy. No koniec dosypujemy skórkę kandyzowaną. Kiedy całość jest wymieszana, przelewamy masę na schłodzony spód. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 80 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.

Najlepiej zostawić sernik na noc w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.

Do przygotowania sernika użyłam skórki pomarańczowej kandyzowanej i skórki cytrynowej kandyzowanej Helio

Smacznego!

Słodka improwizacja radzi:

Sernik wychodzi dość wysoki. Jeśli nie macie dużej tortownicy, zróbcie w prostokątnej blaszce.