Kolejna sernikowa propozycja. Tym razem inspirowana whiteplane.com Sernik ze skórką kandyzowaną. Polecam wam wypróbować przepis, sernik smakuje wyśmienicie. A co jeśli nie lubicie skórki kandyzowanej? Zróbcie bez 😉
Składniki na spód:
- 200 gramów herbatników maślanych
- 60 gramów roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera (może być z wiaderka).
- 5 jajek
- 170 gramów cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 60 gramów roztopionego masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 garście skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej (może być jedna) - ja polecam Helio
Przygotowanie:
Herbatniki kruszyny, dodajemy masło roztopione i razem mieszamy. Wykładamy spód tortownicy o średnicy minimum 24 cm. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Jajka ubijamy z cukrem na jasne i puszystą masę. Kiedy są dobrze ubite, dolewamy masło. Chwilę mieszamy. Dodajemy ser, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko jeszcze przez moment mieszamy. No koniec dosypujemy skórkę kandyzowaną. Kiedy całość jest wymieszana, przelewamy masę na schłodzony spód. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 80 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Najlepiej zostawić sernik na noc w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.
Do przygotowania sernika użyłam skórki pomarańczowej kandyzowanej i skórki cytrynowej kandyzowanej Helio
Smacznego!
Słodka improwizacja radzi:
Sernik wychodzi dość wysoki. Jeśli nie macie dużej tortownicy, zróbcie w prostokątnej blaszce.