Jesień to najlepsza pora na szarlotkę. A zapach szarlotki z własnego piekarnika to najlepszy zapach dla domu.
Składniki:
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany lub kefiru
- 3 żółtka i 1 jajko
- 1.5 kg jabłek
- bułka tarta
Przygotowanie:
Z podanych składników (bez jabłek i bułki tartej) zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. odciskamy sok do osobnego naczynia.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i układamy najpierw pierwszą część na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Następnie posypujemy cienką warstwą bułki tartej i wykładamy starte i odciśnięte z soku jabłka. Na górę układamy rozwałkowaną drugą część ciasta i nakłuwamy widelcem kilkakrotnie. Pieczemy 45 minut w temp 180°C.
Słodka improwizacja radzi:
Najlepsze jabłka do szarlotki to antonówka, papierówka i reneta.
Jabłka można dodatkowo posypać odrobiną cynamonu i cukru.