Szarlotka

ciasta
1 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Jesień to najlepsza pora na szarlotkę. A zapach szarlotki z własnego piekarnika to najlepszy zapach dla domu.

Składniki:

  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany lub kefiru
  • 3 żółtka i 1 jajko
  • 1.5 kg jabłek
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Z podanych składników (bez jabłek i bułki tartej) zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. odciskamy sok do osobnego naczynia.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i układamy najpierw pierwszą część na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Następnie posypujemy cienką warstwą bułki tartej i wykładamy starte i odciśnięte z soku jabłka. Na górę układamy rozwałkowaną drugą część ciasta i nakłuwamy widelcem kilkakrotnie. Pieczemy 45 minut w temp 180°C.

Słodka improwizacja radzi:

Najlepsze jabłka do szarlotki to antonówka, papierówka i reneta.

Jabłka można dodatkowo posypać odrobiną cynamonu i cukru.