Jednym z tradycyjnych ciast wigilijnych jest makowiec. Przepisów jest mnóstwo, pomysłów na dekoracje jeszcze więcej. Dziś ode mnie propozycja na przygotowanie tarty makowej. Do przygotowania ciasta potrzebna będzie forma do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem. Możecie użyć prostokątnej lub okrągłej o średnicy około 5 cm.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko i jedno żółtko
- 100 gramów masła
- szczypta soli
- łyżka śmietany
- puszka gotowej masy makowej
- 2 jabłka
- Sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Na początek oddzielamy białko od żółtka. Do 2 żółtek dodajemy mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, sól i zagniatamy ciasto. Formę od tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem. Część ciasta zostawiamy do wykonania dekoracji. Na czas przygotowania masy makowej formę z ciastem możemy włożyć do zamrażalnika.
Białko ubijamy na sztywną pianę. Jabłka ścieramy na tarce. Do masy makowej dodajemy ubitą pianę, sok z cytryny i jabłka. Wszystko mieszamy i wykładamy na przygotowany i lekko schłodzony spód. Możemy ozdobić ciasto wycinając wybrane kształty i układając je na wierzch. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C.
Gotowa masa makowa to świetne rozwiązanie dla osób zapracowanych. Jeśli tylko dysponujecie czasem można ją przygotować samemu.