Sezon rabarbarowy rozpoczęty 😄
Rabarbar jest bogaty w błonnik co świetnie wpływa na układ pokarmowy. Ma też właściwości estrogenne, ważne dla kobiet szczególnie w walce z trądzikiem oraz przy łagodzeniu skutków menopauzy. Wpływa korzystnie na działanie układu krwionośnego. Powinny go jednak unikać osoby z chorobami jelit.
Dziś propozycja na tarte w tortownicy. Ciasto nie jest bardzo słodkie, wiec może przypaść do gustu tym, którzy takie ciasta preferują.
Składniki:
200 g mąki pszennej tortowej
40 g cukru pudru
90 g zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka śmietany (ew. łyżeczka wody)
500 g-700 g ogonków rabarbaru
cukier
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder i masło mieszamy. Dodajemy sól, żółtko i śmietanę. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki, a po schłodzeniu rozwałkowujemy. Wycinamy okrąg wielkości spodu formy. Z reszty ciasta wycinamy paski szerokości 2 cm i wykładamy nimi boki tortownicy. Ciasto wkładamy do zamrażalnika do schłodzeniu na minimum pół godziny. W czasie, kiedy ciasto się mrozi myjemy rabarbar, obieramy go ze skórki i kroimy na dowolnej długości kawałki. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Po wyjęciu schłodzonego ciasta układamy na nim rabarbar i posypujemy cukrem wg upodobań. Można również dodać kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 °C i pieczemy około 45-50 minut.
Słodka improwizacja radzi:👩🍳
Słodycz można podkręcić dodając nieco więcej cukru pudru przy wyrabianiu ciasta lub obficie posłodzić rabarbar.
Dla mnie rabarbar to najlepsze warzywo, które można wykorzystać w pieczeniu ciast.
Mam w planach dodać kilka pomysłów na słodkości z lekkim kwaśnym smaczkiem.
Wkrótce przepis mojej mamy. 👩👧