Tarta rabarbarowa

owocowe
1:30 godz.

Czas przygotowania

12 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Sezon rabarbarowy rozpoczęty 😄

Rabarbar jest bogaty w błonnik co świetnie wpływa na układ pokarmowy. Ma też właściwości estrogenne, ważne dla kobiet szczególnie w walce z trądzikiem oraz przy łagodzeniu skutków menopauzy. Wpływa korzystnie na działanie układu krwionośnego. Powinny go jednak unikać osoby z chorobami jelit.

Dziś propozycja na tarte w tortownicy. Ciasto nie jest bardzo słodkie, wiec może przypaść do gustu tym, którzy takie ciasta preferują.

Składniki:

200 g mąki pszennej tortowej

40 g cukru pudru

90 g zimnego masła

szczypta soli

1 żółtko

1 łyżka śmietany (ew. łyżeczka wody)

500 g-700 g ogonków rabarbaru

cukier

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder i masło mieszamy. Dodajemy sól, żółtko i śmietanę. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki, a po schłodzeniu rozwałkowujemy. Wycinamy okrąg wielkości spodu formy. Z reszty ciasta wycinamy paski szerokości 2 cm i wykładamy nimi boki tortownicy. Ciasto wkładamy do zamrażalnika do schłodzeniu na minimum pół godziny. W czasie, kiedy ciasto się mrozi myjemy rabarbar, obieramy go ze skórki i kroimy na dowolnej długości kawałki. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Po wyjęciu schłodzonego ciasta układamy na nim rabarbar i posypujemy cukrem wg upodobań. Można również dodać kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 °C i pieczemy około 45-50 minut.

Słodka improwizacja radzi:👩‍🍳

Słodycz można podkręcić dodając nieco więcej cukru pudru przy wyrabianiu ciasta lub obficie posłodzić rabarbar.

Dla mnie rabarbar to najlepsze warzywo, które można wykorzystać w pieczeniu ciast.

Mam w planach dodać kilka pomysłów na słodkości z lekkim kwaśnym smaczkiem.

Wkrótce przepis mojej mamy. 👩‍👧