Torcik śmietanowy a w środku ukryte truskawki z galaretką. Deser z miłą niespodzianką.
Składniki: (na tortownicę lub rant o średnicy 18-19 cm)
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 300 g truskawek
- woda do zalania żelatyny i galaretki
Przygotowanie:
Na początek wybieramy miseczkę, która zmieści się w tortownicy lub rancie. Nad miseczką potrzebujemy jeszcze minimum 1,5 cm do zalania śmietanką.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do przestudzenia. Miseczkę napełniamy owocami, zalewamy zimną galaretką i wstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Po stężeniu wyjmujemy galaretkę. Możemy na chwilkę zanurzyć miseczkę w ciepłej wodzie, żeby galaretkę łatwiej z niej wyjąć.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy galaretkę z owocami i przygotowujemy masę śmietanową.
Żelatynę zalewamy 60 ml wrzątku i energicznie mieszamy alby ją rozpuścić. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem,na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę mieszamy. Całą masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Słodka improwizacja radzi:
Miseczkę do której wlewamy chłodną galaretkę z truskawkami można wyłożyć folią spożywczą. Dzięki temu, po stężeniu łatwiej wyjmiemy z formy.
Boki rantu lub tortownicy można wyłożyć folią rantową. Ułatwi nam to wyjęcie ciasta bez uszkadzania boków.
Jeśli nie przepadacie za żelatyną, można ją zastąpić dodając dwie galaretki krystaliczne do ubitej śmietany. Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej na opakowaniu ilości wody i wlewamy przestudzone do masy śmietanowej.
Deser pięknie będzie się prezentował również w formie sernika na zimno.
Przepis pochodzi ze strony www.mysweetworld.pl Znajdziecie tam wersje z malinami w środku i piękne zdjęcia.