Domowe wafle to smak dzieciństwa. Można je przygotować na różne sposoby: z masą kajmakową, dżemem, koglem-moglem. Moim zdaniem najsmaczniejsze są z masą na bazie mleka w proszku.
Składniki:
- 200 gram masła lub margaryny
- 100 ml wody
- 0.5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2.5 szklanki mleka w proszku
- 1 opakowanie wafli tortowych (5 sztuk)
Przygotowanie:
Masło z cukrem i wodą rozpuszczamy w garnku. Dodajemy kakao, miszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy aby wszystko dokładnie się połączyło. Pozostałą masę wylewamy na wafle naprzemiennie. Na koniec kładziemy na waflach dość ciężki przedmiot aby wafle z masą dobrze się skleiły. Po 15 minutach wstawimy do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.
Słodka improwizacja radzi:
Mleko w proszku dobrze jest przesiać przez sitko przed dodaniem aby nie było grudek. Ilość dodanego kakao można modyfikować. Dodając 3 łyżki, wafle będą miały intensywny czekoladowy smak. Nie dodając w ogóle kakao otrzymamy wafle z jasną masą.