Wafle z masa czekoladowa

ciasteczkowe
0.5 godz.

Czas przygotowania

15 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Domowe wafle to smak dzieciństwa. Można je przygotować na różne sposoby: z masą kajmakową, dżemem, koglem-moglem. Moim zdaniem najsmaczniejsze są z masą na bazie mleka w proszku.

Składniki:

  • 200 gram masła lub margaryny
  • 100 ml wody
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2.5 szklanki mleka w proszku
  • 1 opakowanie wafli tortowych (5 sztuk)

Przygotowanie:

Masło z cukrem i wodą rozpuszczamy w garnku. Dodajemy kakao, miszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy aby wszystko dokładnie się połączyło. Pozostałą masę wylewamy na wafle naprzemiennie. Na koniec kładziemy na waflach dość ciężki przedmiot aby wafle z masą dobrze się skleiły. Po 15 minutach wstawimy do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.

Słodka improwizacja radzi:

Mleko w proszku dobrze jest przesiać przez sitko przed dodaniem aby nie było grudek. Ilość dodanego kakao można modyfikować. Dodając 3 łyżki, wafle będą miały intensywny czekoladowy smak. Nie dodając w ogóle kakao otrzymamy wafle z jasną masą.