Waniliowe babeczki z truskawkami.
Składniki na 12 babeczek:
1 jajko
1 szklanka mleka lub maślanki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
Około 12 dużych truskawek
skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy w jednym pojemniku a mokre w drugim. Łączymy suche z mokrymi, dosypujemy startą skórkę z cytryny i przelewamy do foremek. Układamy kawałki truskawek i pieczemy 25-30 minut w temp. 180°C.
Słodka improwizacja radzi:
Jeśli zamiast mleka użyjemy maślanki to babeczki będą bardziej wilgotne. Oczywiście ilość owoców można zwiększyć. Cytryna nie jest konieczna jeśli nie macie ale daje fajny aromat.
Smacznego szybkiego deseru Wam życzę!