Wielkanocna baba drożdżowa

wielkanoc
2 godz.

Czas przygotowania

15 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Wielkanocna baba drożdżowa, ozdoba świątecznego stołu. Pięknie wyrośnięte, bogato lukrowana i pełna bakalii. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 120 g roztopionego masła
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • rodzynki (namoczone i odsączone)
  • odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy
  • cukier puder, woda i cytryna do przygotowania lukru
Przygotowanie:

Mąkę, jaja, ciepłe mleko, drożdże, cukier umieszczamy w mikserze i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy masło i dalej mieszamy około 5-7 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po upływie godziny wyrabiamy ciasto ręcznie i dodajemy rodzynki. Wkładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawiamy na kolejne 15-20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy około 30-35 minut. Gotową babkę studzimy i dekorujemy np lukrem.

Do babki możecie dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową.

Wielkanocnych bab jest mnóstwo. Drożdżowe, piaskowe, cytrynowe, majonezowe. Nie ważne jaką wybierzecie, ja polecam skusić się na przygotowanie chociaż jednej. To jedna z najpiękniejszych dekoracji świątecznych.