Wieniec Bożonarodzeniowy z Makiem

boże narodzenie
3 godz.

Czas przygotowania

18 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Wieniec Bożonarodzeniowy z Makiem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 85 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Masa makowa (1/2 puszki)

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy rozczyn z drożdży świeżych. Potrzebujemy do tego drożdże, 100 ml mleka ciepłego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki (wszystkie składniki odejmujemy z podanych powyżej gramatur). Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli używamy drożdży suchych, nie musimy robić rozczynu. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier, ciepłe mleko, jajka i drożdże suche lub rozczyn. Wszystko wyrabiamy około 5-7 minut. Dodajemy roztopione masło I mieszamy jeszcze około 5 minut do całkowitego połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy chwilę dłońmi. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich musimy rozwałkować na prostokąt o boku około 35*25 cm. Następnie smarujemy masą makową i zwijamy. Zwinięty rulon przecinamy wzdłuż, po środku, nie docinamy jednej strony do końca. Zwijamy jak na zdjęciu, łączymy końce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 180C około 25-30 minut.

Ciasto odstawiamy do wystudzenia i możemy dekorować lukrem, bakaliami lub cukrem pudrem. Moje ciasto zdobi polewą z białej czekolady.

Słodka improwizacja radzi:

Ciasto składamy na przygotowanym papierze do pieczenia. Nie musimy wtedy przenosić splecionego wieńca.

Z podanych składników powinny wyjść dwa wieńce. Wielkość możemy oczywiście ustalić indywidualnie. Jeśli rozwałkujecie ciasto szerzej, wtedy wyjdzie więcej warstw po złożeniu co daje bardzo ciekawy efekt.