Wieniec Bożonarodzeniowy z Makiem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 200 ml mleka
- 85 g cukru
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 1 jajko i 2 żółtka
- szczypta soli
- Masa makowa (1/2 puszki)
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy rozczyn z drożdży świeżych. Potrzebujemy do tego drożdże, 100 ml mleka ciepłego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki (wszystkie składniki odejmujemy z podanych powyżej gramatur). Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli używamy drożdży suchych, nie musimy robić rozczynu. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier, ciepłe mleko, jajka i drożdże suche lub rozczyn. Wszystko wyrabiamy około 5-7 minut. Dodajemy roztopione masło I mieszamy jeszcze około 5 minut do całkowitego połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy chwilę dłońmi. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich musimy rozwałkować na prostokąt o boku około 35*25 cm. Następnie smarujemy masą makową i zwijamy. Zwinięty rulon przecinamy wzdłuż, po środku, nie docinamy jednej strony do końca. Zwijamy jak na zdjęciu, łączymy końce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 180C około 25-30 minut.
Ciasto odstawiamy do wystudzenia i możemy dekorować lukrem, bakaliami lub cukrem pudrem. Moje ciasto zdobi polewą z białej czekolady.
Słodka improwizacja radzi:
Ciasto składamy na przygotowanym papierze do pieczenia. Nie musimy wtedy przenosić splecionego wieńca.
Z podanych składników powinny wyjść dwa wieńce. Wielkość możemy oczywiście ustalić indywidualnie. Jeśli rozwałkujecie ciasto szerzej, wtedy wyjdzie więcej warstw po złożeniu co daje bardzo ciekawy efekt.