Sk艂adnik na 12 babeczek:
- 2 jajka
- 100 g szpinaku
- 170 g m膮ki
- 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 120 g cukru
- sok i sk贸rka z cytryny
Krem:
- 200 ml 艣mietanki krem贸wki
- 250 g mascarpone o smaku waniliowym z bia艂膮 czekolad膮 (mo偶e by膰 r贸wnie偶 zwyk艂e)
- cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Szpinak blendujemy z 1/2 przygotowanego oleju (czyli 50 ml). Jajka ubijamy z cukrem na jasn膮 mas臋. Powoli wlewamy pozosta艂膮 cz臋艣膰 przygotowanego oleju (50 ml), zmniejszaj膮c jednocze艣nie obroty miksera. Nast臋pnie dodajmy zblendowany szpinak z olejem oraz partiami m膮k臋, wcze艣niej przesian膮 z proszkiem do pieczenia. Chwil臋 mieszamy do po艂膮czenia i powstania jednolitej masy. Mas臋 wyk艂adamy do babeczek, nape艂niaj膮c je do 2/3 wysoko艣ci. Pieczemy w temp. 175掳C przez oko艂o 30 minut.
Mascarpone i 艣mietank臋 ubijamy na sztywny krem, dodaj膮c pod koniec cukier puder do smaku.
Odcinamy g贸r臋 od babeczek. Wyk艂adamy krem przy u偶yciu r臋kawa i tylki. Odkrojone kawa艂ki ciasta kruszyny i posypujemy g贸r臋 babeczek. Mo偶emy ozdobi膰 owocami np. bor贸wkami, malinami lub w okresie wielkanocnym czekoladowymi jajkami.
Podany przepis mo偶emy przygotowa膰 r贸wnie偶 w formie ciasta. Podane proporcje wystarcza na ciasto pieczone w tortownicy o 艣rednicy oko艂o 20 cm.
Smacznego!