Proste i efektowne ciasto. Delikatnie kwaśne wiśnie idealnie komponują się z ciemnym biszkoptem. Słodyczy całości dodaje śmietankowa góra.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1.5 łyżki kakao
Warstwa owocowa:
- 2 galaretki wiśniowe
- 400 gramów wiśni mrożonych
Warstwa śmietankowa:
- 400 gramów śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- gorąca woda
Przygotowanie:
Pierwszym etapem przygotowań jest upieczenie biszkoptu. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka i lekko mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C przez 30-35 minut.
Upieczony i ostudzony biszkopt możemy lekko nasączyć ciemna herbata, nalewka wiśniowa rozcieńczoną z wodą lub wiśniowym sokiem.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko tężejących galaretek dodajemy mrożone wiśnie i wylewamy na ciasto.
Po całkowity zastygnięciu galaretek możemy przygotować masę śmietankowa. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki ciepłej wody i rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę mieszamy. Powstałą masę wylewamy na warstwę owocowa i wstawiamy do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą.
Słodka improwizacja radzi:
Warstwa śmietankowa może być również z dodatkiem mascarpone. Wtedy zamiast żelatyny dodajemy 200 gramów serka mascarpone.
Cukier do śmietanki można dodać w takiej ilości aby odpowiadało to waszym preferencjom smakowym.