Babeczki z kremem

desery
1 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Babeczki z kremem

Zastanawiacie się czasami, przeglądając zdjęcia słodkich babeczek na Instagramie, jak oni to robią, że są takie piękne? Ja też się zastanawiam.

Co prawda nie znam wszystkich sztuczek, ale dziś podzielę się z wami swoim doświadczeniem w kwestii dekoracji babeczek.

Kremów do dekoracji jest bardzo dużo. Skupimy się na domowym pieczeniu, tak żeby było smacznie a przede wszystkim, żebyście mogli samodzielnie przygotować je w domowych warunkach na waszą imprezę.

To, od czego zaczynamy?

Oczywiście od babeczek. Przepisów na babeczki jest mnóstwo, wystarczy tylko wybrać, które babeczki chcemy przygotować, udekorować i zjeść? U mnie w domu najczęściej wybieramy czekoladowe. Przygotujcie babeczki wg waszego ulubionego przepisu. Zostawiam link do babeczek babeczki czekoladowe lub cytrynowe babeczki cytrynowe

Pamiętajcie, że zanim położycie na nie krem, muszą być dobrze wystudzone. Ciepła babeczka go roztopi.

Babeczki nam się studzą, mamy czas na krem.

Najsmaczniejszy wg mnie jest krem śmietanka z mascarpone. Przygotujcie 250 gramów(lub ml, przeliczam w tych samych miarach) śmietanki i 125 gramów mascarpone (można mniej lub więcej, ale w tych proporcjach 2:1). Ja polecam śmietankę 36%. Moim zdaniem krem wychodzi sztywniejszy i lepiej wygląda. Do tego będzie potrzebny jeszcze cukier puder. Ten dodajcie w ilości takiej, jaka najbardziej wam odpowiada. Śmietankę z mascarpone ubijamy na sztywno (można włożyć do misy razem, można dodać mascarpone w połowie ubijania). Pod koniec ubijania dodajemy puder. Jeśli chcecie, można dodać fix do śmietanki, ale nie jest to konieczne.

Taka ilość kremu spokojnie wystarczy na 12 babeczek.

Pamiętajcie, żeby nie przebić kremu, bo wyjdzie masełko.

Wszystkie składniki muszą być prosto z lodówki, misa najlepiej metalowa i chłodna (jeśli coś przed chwilą w niej wyrabialiście i ją umyliście, przy płukaniu polejcie na koniec zimną wodą).

Mamy gotowy krem i zimne babeczki.

Teraz potrzebujemy rękaw cukierniczy i dobrą tylkę. Jeśli chodzi o rękaw, użyjcie taki jaki wolicie, jedno lub wielorazowy. Zainwestujcie natomiast w tylki, metalowe. Jedna tylka to wydatek około 10-12 zł. Najpopularniejsze to Wilton 1M lub 2D. Sprawdźcie również tylki Decory. Dobra tylka to ładne rozetki. Nie polecam kupować tanich z małymi otworkami.

Krem na babeczki nakładamy od środka lub od strony zewnętrznej. Najlepiej zrobić to tuż przed przybyciem gości.

Dalsza dekoracja to już wasza fantazja. Owoce, słodycze, kolorowe posypki... Krem na bazie śmietanki roztopi dekoracje z masy cukrowej. Jeśli taką przygotowaliście połóżcie ją przed podaniem lub miejsce stykania dekoracji z kremem zabezpieczcie czekoladą. Niektóre posypki również mogą się rozpływać na takim kremie.

Gotowe...

Możecie jeszcze zapakować babeczki w ozdobne pudełko i podarować komuś słodki upominek.

Mam nadzieję, że zbiór wskazówek będzie pomocny.

Posypka Słodki Bufet.

Pudełko, dekoracyjne owijki, papilotki, rękaw i tylki kupicie na www.sklepcukiernika.pl